Steeds meer (elektrische) fietsen als vervanger voor de auto

Elektrische fiets naar het werk

Mensen kiezen steeds meer voor de fiets als alternatief voor de wagen, zowel in de stad als in de meer landelijke gebieden. In 2018 werden er volgens de fietsbarometer van provincie Antwerpen 14% meer fietsers geteld.

Deze evolutie wordt gedreven door een aantal pijlers:

  • De stijgende druk van de files. Mensen zijn duidelijk op zoek naar een alternatief voor de auto.
  • De grotere populariteit van elektrische fietsen en speed pedelecs. Bijna 1 op 2 fietsen die vorig jaar in België werd verkocht, was elektrisch.
  • Bedrijven worden ook steeds meer bewust van het belang van de fiets als vervoermiddel. Veel bedrijven zetten in op leaseplannen om hun werknemers aan het fietsen te krijgen.
  • Ook de ontwikkeling van de fietsostrades helpt deze trend. In de volgende jaren zal het budget voor fietsostrades vanuit de overheid nog worden opgeschroefd.

De gemiddelde afstand die we met de fiets per rit afleggen, wordt bovendien ook langer. Waar we in 2015 gemiddeld 15 kilometer reden per rit, doen we nu al 18 kilometer.

Met de stijging van het aantal fietsers, stijgt jammer genoeg ook het aantal ongevallen. Veel heeft te maken met hoffelijkheid, maar ook de infrastructuur laat ook vaak nog te wensen over.

 

 

Bron: GVA – Fietsbarometer Provincie Antwerpen